We zitten tegenwoordig dagelijks op het internet voor allerlei verschillende redenen. Hiervoor gebruiken we dan ook verschillende websites, maar gebruiken we wel alleen maar websites? Of zijn het ook andere soorten internetplatformen? Heb je ooit via het internet besteld, spelletjes gespeeld of belegd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van webapplicaties. Wat dit is en hoe het verschilt van websites kun je hieronder lezen.
De definitie van een webapplicatie zouden we heel ingewikkeld in computertaal kunnen uitleggen, maar daar zit niemand op te wachten. We leggen het kort en simpel uit. Je zou webapplicaties kunnen beschrijven als interactieve websites. Op websites vind je vaak alleen maar informatie en hoef je nauwelijks wat in te typen of aan te klikken. Misschien vragen ze om je e-mailadres maar daar blijft het vaak ook bij. Op webapplicaties ben je echt bezig met taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan je e-mail. Of je nou Gmail, Outlook of Yahoo Mail gebruikt, het zijn allemaal webapplicaties. Je bent namelijk continu bezig met actieve taken, zoals het openen, sturen en typen van mails. Webapplicaties hebben een eigen database, waardoor je alleen maar een internetverbinding en internetbrowser nodig hebt om de webapplicatie te kunnen gebruiken.
Zoals we aan het begin al zeiden, kan je ook spelletjes spelen op webapplicaties. Immers, je bent continu bezig met actieve taken. Niet alleen speel je een spel, maar wellicht kan je ook inloggen en chatten. Online spelletjes webapplicaties maken gebruik van een eigen database en vereisen enkel een internetverbinding en browser. Je klikt je favoriete game aan, speelt het spel en sluit daarna weer af. Of je game progressie opgeslagen wordt verschilt per webapplicatie, dus daar moet je dan wel rekening mee houden.
Ook online shoppen is een actieve bezigheid. Je leest namelijk niet alleen beschrijvingen van de verschillende kledingstukken, maar klikt ook de foto's aan en voegt kleding toe aan je online winkelmand. Daarnaast heb je meestal ook je eigen account waar al je favorieten en recente bestellingen te vinden zijn. Ook hier geldt weer: je hoeft niks te downloaden, maar kunt online gebruik maken van de webapplicatie en centrale database.
Wie een beetje kennis heeft van beleggen, weet al dat het een hele actieve bezigheid is. Je houdt continu grafieken in de gaten, opent en sluit posities, stort nieuwe bedragen en int je winsten. Hoewel brokers en hun software vrijwel altijd online te gebruiken zijn, zijn er soms ook beleggingsprogramma's die je kunt downloaden. Deze zijn vaak extra geavanceerd en bedoeld voor de ervaren beleggers.
Terug naar overzicht